Wit dak

Wilt u uw huidige dakbedekking vervangen? Denk dan ook eens aan een wit dak. Een wit dak biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele dakbedekking. Een wit dak realiseren is ook mogelijk op uw bestaande dak, middels een witte dakcoating. Wanneer uw huidige dakbedekking nog in goede conditie is, is het namelijk zonde om deze te vervangen.

Nu vraagt u zich natuurlijk af waarom u voor witte dakbedekking zou gaan in plaats van bijvoorbeeld zwart bitumen of EPDM? Daar hebben wij voor u het antwoord op. Eigenlijk is het kiezen voor een wit dak net als iedere andere keuze die u maakt wanneer u iets vervangt of verbouwt aan uw woning of bedrijfspand. U wilt hiermee het wooncomfort of werkklimaat verhogen en het liefst zorgt u ervoor dat deze aanpassingen u uiteindelijk meer opleveren. Met een wit dak realiseert u beiden! In zuidelijke landen hebben huizen dan ook niet voor niets vaak een wit dak.

De voordelen van een wit dak zijn onder andere:

  • Het woon- en werkcomfort wordt vergroot
  • Zonnepanelen leveren een beter rendement
  • De levensduur van het dak wordt verlengd
  • Uw energielabel verbetert.
  • Energiegebruik van airco’s wordt verminderd
  • De temperatuur rondom een gebouw ligt lager
  • De CO2 uitstoot wordt verminderd

Al deze voordelen komen voort uit de keuze voor de kleur wit. Wit reflecteert zonlicht, in tegenstelling tot zwart wat al het zonlicht opneemt. Hierdoor neemt een wit dak ook veel minder warmte op. Zo warmt het dak niet alleen veel langzamer op, maar ligt de maximale temperatuur van het dak ook veel lager. Waar een zwart of grijs dak wel 80 graden Celsius kan worden, wordt een wit dak maximaal 40 graden.

Doordat de temperatuur op het dak een stuk lager ligt, blijven de ruimtes onder het dak ook een stuk koeler waardoor het leefklimaat verhoogt. Door deze lagere constante binnentemperatuur kunt u ook een hoop energie besparen. Het verlagen van de temperatuur met één graad kost namelijk 3 keer zoveel energie als het verhogen van de temperatuur met 1 graad. In de zomer hoeven koelingen en airco’s minder hard te werken om een prettige temperatuur te bereiken wat scheelt in de energiekosten.

Wit dak en zonnepanelen

De normale besparing op de energiekosten kunnen dus al aardig aantikken, maar wanneer u ook nog in het bezit bent van zonnepanelen wordt het nog mooier. Doordat een wit dak veel koeler is aan de oppervlakte werken zonnepanelen een stuk beter. Gekoelde of koelere zonnepanelen leveren namelijk een beter rendement, tot wel 20% meer dan op zwarte daken! Een wit dak realiseren onder uw zonnepanelen is dus een uitstekende keuze!

Wit dak middels witte dakcoating

Een wit dak kunt u op twee manieren realiseren. Zo kunt u voor witte dakbedekking kiezen, maar u kunt ook een wit dak middels witte dakcoating realiseren. Hierbij brengen wij een speciale witte reflecterende dakcoating aan op uw huidige dakbedekking. Nu kunt u zelf ook witte dakcoating aanschaffen en aanbrengen op uw dak, maar het is verstandiger om dit aan de geschoolde dakdekkers van Dakreparatie Nederland over te laten. Het aanbrengen van witte dakcoating is namelijk een specialistische klus en wanneer dit niet goed gebeurt zal de aanhechting niet goed zijn waardoor u hier niet een lange tijd van kunt profiteren. De coating zal niet goed blijven zitten, waardoor u niet lang van de voordelen kunt genieten, maar het verlengt dan ook niet de levensduur van uw dakbedekking. Witte dakcoating mits goed aangebracht vormt namelijk een ondoordringbare waterdichte laag. Hierdoor dient het ook als beschermlaag voor u huidige dak. Zogeheten dakosmose wordt hiermee vertraagd of voorkomen.

Wit dak realiseren met witte dakbedekking

Naast witte dakcoating kunt u ook een wit dak realiseren met witte dakbedekking. Afhankelijk van de staat waar uw huidige dakbedekking in verkeert kan dit een betere keuze zijn. Wanneer uw dakbedekking al wat langer mee gaat en niet meer in optimale staat verkeerd is witte dakbedekking een goede keuze. U kunt uw dak dan opnieuw laten bedekken met een witte bitumen dakbedekking of een witte kunststof dakbedekking. Deze witte dakbedekking gaat vervolgens ook weer langer mee dan traditionele zwarte of grijze dakbedekking. Dit komt ook weer doordat de maximale temperatuur op het dak minder hoog wordt en er minder temperatuurschommelingen plaatsvinden.

Wit dak realiseren in Den Bosch

Wilt u meer weten over een wit dak realiseren in Den Bosch of weet u al dat u van uw huidige dak een wit dak wilt maken? Neem dan contact op met dakdekker Den Bosch. De dakdekkers van Dakreparatie Nederland zijn ervaren en geschoold in het realiseren van witte daken en staan u graag te woord. U kunt ons bereiken door te bellen naar 085 - 106 16 38 of door ons offerteformulier in te vullen.